söndag 6 maj 2012

Pearl Harbor

Onsdag och ännu en härlig dag här på Oahu – Hawaii. Då vi missade hotellfrukosten med bara någon minut fick det till Josefins stora lycka bli ett besök på IHOP istället!


Efter intagande av bacon och goda pannkakor med jordgubbssylt och grädde så lyckades vi gå ut genom dörrarna precis när den buss vi skulle ta stod vid hållplatsen. Perfekt timing och efter att ha hastat över gatan så kunde vi glada kliva in och åka vad vi trodde skulle bli 20 minuter men som visade sig bli dryga timmen till dagens mål Peal Harbor.



Ifall man anländer till Peal Harbor före 13.00 så är själva huvuddelen helt gratis och då ingår det först en filmvisning som självklart är otroligt vinklad a la USA men även otroligt informativ om vad som hände före, under och efter Japans attack.

Där efter fick vi kliva ombord på en båt som tog oss ut till en minnesplats för de som dog ombord på USS Arizona vilket var den båt som japanerna lyckades träffa precis på deras eget ammunitionsförråd vilket gjorde att den kort och gott sprängde sig själv.



Det har skapat en vacker minnesplats och alla som dog ombord på båten finns uppskrivna på de långa listorna med namn. Själva minnesplatsen är byggd ovanpå skeppet och det känns otroligt underligt att veta om att så många människor blev fast där under när skeppet ändock ligger så otroligt nära ytan.

Totalt dog det 2390 män, kvinnor och barn i Japans attack den 7:e December 1941 men det var ju egentligen ingenting motför alla de människor som sedan skulle komma att dö när USA skulle återta det som Japan tagit av dem.


Omkring Pearl Harbor är det stort fokus på att de som dog i USS Arizona aldrig fick chansen att kriga och vara modiga utan de hann dö innan de fattade vad som egentligen pågick runtomkring dem. De ställer sig då frågan: På vilket sätt ska vi då minnas dem? De hann ju inte bli några hjältar några martyrer eller något liknande..





Det var en tankvärd rundvandring och båda vi två ställer oss lite frågande till hur USA som ofta verkar ha så svårt att förlåta accepterar det stora antalet Japaner som lever på och besöker Hawaii..

Bussturen tillbaks tog även den en himla tid och väl framme på hotellet fick det bli lite lunch/middag innan vi gick upp på rummet och bara tog det lugnt resten av kvällen och kikade efter hotell på ”The Big Island” dit vi tänkte bege oss på måndag.  Josefin passade även på att anmäla henne och hundarna till en agilitytävling den 9-10:e juni, det blir till och vila sig i form inför den ;).


Josefin och japaner med paraplyer

1 kommentar:

  1. Matte vi tränar skallgivning på egen hand och fysikt kör vi intervaller efter katter, fåglar och med inslag av ett och annat rådjur. Men varje gång vi fått upp farten vrålar gubben i huset och förstör det roliga.....

    SvaraRadera