tisdag 22 maj 2012

Chichen Itza

Oj, oj vilken otroligt händelserik dag vår torsdag kom att bli. Och då var det egentligen inte vårt besök på Chichen Itza som var den största händelsen utan mer våra 3 samtal med Mexicos korrupta poliser!

Men för att ta det från början så var detta alltså dagen som vi tänkte pricka av ännu en av platserna som finns med bland de 7 nya världsarven, Chichen Itza.



Efter inte allt för mycket felkörningar i den otroligt virriga staden Cancun som på de flesta ställen helt saknar vägstreck eller tydliga körregler tog vi oss ut på den stora vägen utan att riktigt veta ifall det var gratisvägen eller betalvägen som vi kommit upp på.

Men självklart hade vi valt betalvägen och för att vara Mexico kändes det riktigt dyrt att behöva betala 150 kronor för att åka där då det fanns en annan väg som du kunde köra. Men men..vi kände inte för att börja leta efter den andra vägen så det var bara att betala och se glad ut.

Direkt efter tullen blev vi stoppade av vår första polisman för dagen. En ung polis som ville se Anders körkort samt kontraktet på vår hyrbil. Men där började problemen, för vårt kontrakt låg så tryggt och fint på vårt hotellrum i Cancun eftersom vi inte hade haft en tanke på att vi skulle kunna komma att behöva det under dagen.

Polismannen försökte förklara för oss, till största delen på spanska, hur viktigt detta kontrakt var för att han skulle släppa förbi oss utan böter och att vi helst skulle vända för att hämta det. Men eftersom vi bara skulle till Chichen Itza och sen tillbaks så kunde han självklart tänka sig att skippa bötern ifall vi betalade honom en nätt summa på 300 pesos (ca 150 kronor). Men att betala något på sidan om till en korrupt polis var inte något vi hade planerat att göra så vi låtsades som att vi inte riktigt förstod vad han menade.

Han testade med att sänka summan men då vi sa att vi inte hade några kontanter, varken pesos eller dollar, så började han bli otålig så vi visade med lite teckenspråk och dylikt att vi kunde betala med kort, vilket ju självklart inte var möjligt eftersom pengarna var tänkta till hans egen ficka.

Så efter många om och men släppte han med en djup suck till slut förbi oss helt utan att vi hade betalat en krona och vi kände oss bra muntra när vi for därifrån i vetskapen om att det nu stod 1-0 till Turister VS Korrupta poliser.

Lunchen intogs i den lilla staden Piste som ligger strax innan Chichen Itza och självklart fick det bli mexicansk mat med supergod egengjord guacamole J.



Själva Chichen Itza upplevde vi i det stora hela lika mycket som en marknadsplats som ett tidigare hem för Mayafolket. Det var marknadsstånd nästintill överallt på området där du kunde köpa allehanda krimskrams och vid flertalet gånger kom Josefin på sig med att ha missat någon ruin då hon var helt inne i att kika på något bord fyllt med småsaker ;).



Själva området var mycket större än vad vi tidigare trott och den största pyramiden fungerar lite som en mittpunkt på området. Det mesta är inriktat på geparder och örnar vilket även syntes tydligt i alla marknadsstånd.



När vi efter några timmar kände oss nöjda för dagen och bara skulle filma ett litet reportage från området och i det reportaget även filmade ett av Anders shoppingfynd, en stor filt, så kom en vakt fram och sa att vi fick ta bort den sista bilden som vi tagit då vi visst inte fick ha med filten på något kort med pyramiden, eller något i den stilen. Men som tur var hade vi filmat med vår systemkamera vilket gjorde att han inte förstått att det var en film och inte ett kort vi tagit så Josefin visade då honom när hon lydigt tog bort ett kort från kameran. Men till saken hör då att när han nöjd gick vidare inte visste om att vår film fortfarande fanns i tryggt förvar på kameran.


På hemvägen lyckades vi efter att ha stannat några gånger hitta till gratisvägen, som har samma nummer som betalvägen, mycket logiskt..eller inte.., så då bar det hemåt genom små mexicanska byar. Förutom alla dessa fartgupp de har byggt överallt, ibland var det upp till 6 stycken på raken med ca 30 meter mellan varje, så gick det precis lika smidigt att åka denna väg, eller kanske precis lika osmidigt eftersom vi ungefär halvvägs än en gång blev stoppade av polisen.

Denna polis en äldre man kändes mycket konsekvent och sa att vi absolut var tvungen att betala böter eftersom vi inte hade kontraktet med oss och då vi sa att vi inte hade kontanter på oss var vi tvungen att imorgon åka ca 30 mil för att hämta ut Anders körkort på en polisstation i Merida. Men då fick nästa nödlögn komma till användning och när han efter mycket suckande, beklagande o.s.v. förstått att ”vi skulle åka hem till Sverige imorgon bitti” så fick vi än en gång åka vidare utan att betala en krona. Dessa var dock lite nogrannare när de undrade över vårt kontantinnehav och lyste med en ficklampa i vår bil samt att vi fick öppna bagageluckan så att de fick kolla vad vi hade där.


Efter detta stopp satt vi verkligen på helspänn resten av vägen och hoppades att ingen fler polis skulle stoppa oss. Men ett tredje stopp blev det till slut men som tur var kunde inte denna man någon engelska alls så när han förstod att vi inte talade spanska vinkade han bara förbi oss. Efter bara någon ynka felkörning i den förvirrande staden Cancun så kunde vi till slut ta oss tryggt och säkert hem till hotellet där vi direkt letade upp det förbaskade kontraktet så att vi kunde ta med det i bilen nästkommande dag
.
Till middag fick det bli hemkörd pizza då restaurangerna i området redan hade hunnit stänga för dagen. Och sen blev det ompackning och förberedande för vidarefärd fram tills morgontimmarna och vi släckte inte våra ögon förens vid 04-tiden nöjda och glada över att vi för dagen har lyckats vunnit över korruptionen :). 


2 kommentarer:

  1. Ojoj, låter spännande! ;) Älskar att läsa om era äventyr och se alla fina bilder! Häftigt!
    Om ni tar er över till andra sidan av mexico så får ni säga hej till min kusin från mig =) Hon bor utanför Puerto Vallarta.
    Hoppas att ni slipper mer trubbel med poliserna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du följer oss! =) Vi kommer tyvärr enbart att besöka Yucatan-halvön denna gång så vi får hälsa till din kusin någon annan gång =)

      Radera