tisdag 20 april 2010

Glaciärtur

Efter någon timmes kikande på internet och pratande i telefon via Skype packade vi ihop våra saker igen och for för att hitta någon glaciärtur. Alla turer i Franz Josef glaciären var fullbokade så bokade istället en halvdagstur i den närliggande Fox glaciären.

Det visade sig att vi hade oroat oss alldeles för mycket för att frysa på den här turen eftersom det mesta såsom fleecetröjor, skor, ullsockar, regnbyxor och så vidare tillhandahålls. Att vi sedan även hade sådan ofantlig tur att solen valde att visa sig precis under vår tur vilket är riktigt ovanligt enligt vår guide som även berättade att de har otroligt få helt soliga dagar längs västkusten.

Turen varade i ca 4 timmar men själva tiden på glaciären pågick i en dryg timme av den tiden eftersom man var tvungen att ta sig igenom en passage i skogen för att komma till en lämplig plats att påbörja själva delen på is. Vi blev tilldelade rejäla isdubbar som man satte fast på sina kängor precis innan vi gick ut på glaciären.


Det var otroligt häftiga att blicka ut över glaciären och dalen den befinner sig i. Vår guide var riktigt duktig på att berätta och det var intressant att höra om hur mycket glaciären förändras bara på en dag och om hur omkringliggande natur påverkas av dess förflyttning. Men man önskar nästan att man hade med sig någon som kunde anteckna allt som sägs eftersom det är svårt att ta in och komma ihåg så mycket ny information samtidigt som man bara försöker njuta och ta vara på stunden.

Vi hade inte bara tur med att få se solen kika fram utan vi fick även chansen att se en vacker regnbåge spegla sig emot de höga bergen som omgärdar glaciären.


Väl ute på glaciären fick gå en liten sväng som de hade hackat upp för att det skulle vara lite enklare att gå samt att vi passade på att provsmaka lite av isen. Guiden berättade att isen i glaciären smälter 7 gånger långsammare än den is vi har i frysen.



När vi kom tillbaks efter turen tog vi vår husbil och fortsatte längre söderut med Queenstown som mål. Vi var framme kring 00-tiden och for då in på en camping för att sova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar