söndag 1 april 2012

Valparaiso målningar, hiss etc

Vår andra dag i Valparaiso bjöd på en himmel täckt med täta moln hela dagen så turen till Vina del Mar som ligger ca 20 minuter bort med buss där det ska finnas en fin strand strök vi ur dagens ”att-göra-lista”. Det bästa med ”Att-göra-listorna” när man är på semester är att de mycket sällan innehåller någon riktigt tråkig detalj =).


Vi valde istället att ta oss en promenad runt Valparaiso, och den lilla promenaden blev som vanligt lite längre än planerat och vi försökte ta oss till toppen på berget. På vägen upp hejade vi på alla vi mötte och alla hejar glatt tillbaks även fast de ser lite smått förvånade ut. En kvinna tyckte prompt att vi skulle följa med upp på hennes balkong och ta ett kort därifrån eftersom utsikten var så mycket bättre där. Hon babblade även ett långt tag om hur långt man såg när det var klarblå himmel samt hur vackert det var på kvällen. Exakt ordagrant vad hon sa vet vi förstås inte då hon babblade spanska i ett rasande tempo men till slut lyckades vi i alla fall bromsa henne lite och kunde då komma fram till ovanstående.

Josefin blev kär i ett hus som dock är mer rosa i verkligheten än vad det ser ut att vara på bilden =).
En man som glatt vinkade till oss och ville bli fotad innan han fortsatte med sitt byggarbete.  
När vi nått toppen så kom det en militärpolis gående mot oss och det är ju allt att man blir lite nervös när de visade sig att han faktiskt ville oss något. Och även fast hans engelska var urdålig så kunde vi nog förstå betydelsen av ”Danger, danger, danger!”. Efter ytterligare pekande och några ord på spanska så förstod vi att han inte tyckte att vi skulle vara i detta område eftersom det inte var säkert och att vi istället direkt borde ta en buss till centrum igen.


Vi pratade lite med Patricia, som äger vårt Hostel, om detta eftersom hon sagt att det var säkert att ta en promenad i omgivningarna. Men när hon sagt så trodde hon aldrig att vi skulle gå så långt.. Men men, allt ordnade sig till det bästa och vi tog en buss in till centrum och fortsatte vårt promenerande där istället.

När mat- och sov-klockan påminde oss om att det var dags för lunch kikade vi in på en restaurang som låg lite gömd inne i ett hus med några små butiker. 


Pga av lite missförstånd så råkade Josefin beställa den dagliga menyn, som finns på nästan alla restauranger, istället för själva pappers-menyn så som hon trodde att hon gjorde ;). Men det var ju otroligt spännande att bli överraskad för varje rätt som kom in och att denna lunch bestående av bröd med en jättegod röra till, avokadosallad, soppa, en kött-,fisk-  eller kyckling-rätt samt ett glas vin, och fruktsallad till efterrätt kostade mindre än 3000 chilenska pesos (ca 42 kronor) per person är ju helt fantastiskt!


Mätta och glada fortsatte vi vårt promenerande och även här är det rea överallt vilket för Josefin innebar resans klänningsinköp nummer 2 och 3 á 28 kronor styck! Det är verkligen fantastiska priser här =).


Valparaiso är känd för sina små hissar som tar en upp i bergen så detta var vi absolut tvungna att testa på. Just nu är det endast 4 stycken hissar som fungerar eftersom det var så länge sedan de byggdes och jag tror att de mest används som en turistattraktion idag istället för det transportmedel de tidigare var. Hissarna är gjorda i trä och när du kliver in i dem känns det som att man tar ett stort steg bakåt i tiden de har bevarat allt det rustika och gamla så som hissarna såg ut när de en gång byggdes. Det kostar 300 pesos att åka upp (ca 3 kronor) och 100 pesos att åka ner (ca 1 krona) med hissarna.



Efter lite fortsatt vandrande och hissåkande så tog vi slutligen den största hissen upp som skulle ta oss en bit på vägen mot vårt boende.

Josefin tycker det var högst orättvist när vår beställning på en flaska vin (iof en 187 ml) och en flaska öl kom in!



På vägen tillbaks gjorde Josefin ett nytt försök att köpa svarta oliver men även denna gång blev det ett misslyckat köp. Förstår inte vad det är de gör med oliverna, de smakar värre än de urvattnade svarta oliver utan kärna som man kan köpa hemma i Sverige och detta ska vara bra oliver med kärnan kvar..suck! Hur ska Josefin överleva utan sina älskade oliver???

Väggmålningar på Valparaisos gator


Eftersom Anders eftersökt en Fruta del mar- pasta (skaldjurspasta) så slog vi lite på tripadvisor och tog sedan en collectivo ner på stan och kikade in på restaurangen Pasta en Vino. Vi beställde varsin otroligt god pasta-rätt och drack varsitt glas rött vin till. Perfekt avslut på en härlig dag! 



2 kommentarer:

  1. Vad har jag P sagt om utsvävningar? hum hum.
    Här hemma är det minus och korta snöbyar då och då.... Känns sådär även för en inbiten skidälskare....
    P:s Brudarna hälsar att de har jobbigt med alla katter och rådjur som smyger runt fastigheten.. Men vi är erfarna atacktermiter enligt gammelhusse....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha men pappa vi trodde ju att vi hade kollat vart det var säkert att gå så det räknas inte som någon utsvävning :P

      Hälsa våra älskade prinsessor att det är tur att de skapar lite ordning på er tomt åt er, dem kan man lita på i alla väder ;)

      Radera