fredag 7 maj 2010

Lone Pine Koala Sanctuary

Då vi tidigare tyckte att tiden med kängururna var för kort när vi var på tur utanför Sydney bestämde vi oss idag för att själva åka ut till ett liknande ställe utanför Brisbane, Lone Pine Koala Sanctuary, vilket både var det första och är det största Koala centret i världen. Här finns ca 130 Koalor, mängder av kängurur, strutsar, Wombats, Dingo, fåglar, reptiler samt andra, för Australien, speciella djur.

Sovande Wombat

Det är verkligen roligt att se alla djuren men höjdpunkten för dagen var självklart att få mata och klappa kängururna som befinner sig i ett stort inhägnat grönområde. Även på detta ställe var vissa kängurur mer framfusiga än andra och vi fick känna på hur vassa deras klor är när de greppade efter godiset de visste att vi hade.


Vi fick även chans att se lite olika shower som de hade och vi var på en koalapresentation då vi fick veta att koalabjörnar är ett felaktigt uttryck då de ej är besläktade med björnar utan med bland annat djur som kängurur och wombats. De berättade även att koalan har en påse på magen, likt kängurun, som deras bebis bor i från det att den föds utan päls och lika stor som en enkrona tills att den är kring 6-7 månader och mer börjar likna en vuxen koala. Skillnaden mellan koalans påse på magen och känguruns är att koalans påse har öppningen nedåt så att inga grenar ska kunna komma in och skada bebisen när de klättrar i träden.



Nästa show vi var på var en fågelshow där de visade upp olika örnar som ugglor. Vi fick chans att se hur snabbt de faktiskt kan svälja en hel mus ifall de får chansen.



Den sista showen vi kollade på var när en hund vallade får genom en grind, över en bro och sedan in i en inhägnad där en annan hund tog över och fick fåren att röra sig framåt i gången genom att puffa på dem bakifrån samt springa över dem fördela dem framåt. Hundarna som var korthåriga border collie var otroligt lyhörda och såg verkligen ut att älska sitt arbete och sin husse! Vi fick även se när de klippte ett får samt känna på dess avklippta ull samt på fåret efter att det hade blivit klippt.


Efter en liten stunds gratis internet i caféet kikade vi in igen i känguruinhägnaden för att en sista gång få klappa och mata dessa härliga djur. Vi fick då även chansen att bevittna två stycken kängurur i slagsmål där de verkligen utnyttjade sin långa svans som stöd för att kunna sparka på sin motståndare.


Smidigt nog går lokalbussen ända fram till entrén från centrum så vi kunde smidigt ta oss både dit och hem. Inne i stan passade vi på att äta lite middag innan vi gick tillbaks till hotellet för att hämta ut vårt bagage och bege oss mot flygplatsen och Filippinerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar