tisdag 30 mars 2010

Alcatraz

Efter lite telefonpratande med nära och kära där hemma via Skype så for vi på söndagen en sväng runt om kring i San Fransisco och kollade på lite allt möjligt innan det var dags att fara till hamnen och förbereda oss för vår tur till Alcatraz.


Alcatraz ligger endast ca 2 kilometer från fastlandet men det som gjorde det så svårt att rymma ifrån fängelseön var det otroligt kalla vattnet och de starka strömmarna däromkring. De finns även hajar i vattnet utanför men det är så kallade Sand-hajar vilka hittills inte visat sig vara några människo-ätare.




Efter en kort båttur ut till ön så fick man lite snabb guidning om vart man kunde röra sig samt att man kunde se en kortare film om ön och fängelsets historia inne i deras lilla teaterdel. Väl inne i själva fängelset använde de sig av en så kallad Audio-tur där man får en liten musikspelare som guidar en igenom alla delar. Det var verkligen ett perfekt sätt att få guidning på och han som pratade gjorde varje del otroligt intressant.


De berättade om allt ifrån de familjer som bott ute på ön, alla rymningsförsök, fångarnas rutiner o.s.v.



Tiden gick otroligt fort ute på ön och vi önskade nästan att vi skulle ha tagit en tidigare färja ut för att ha kunnat stanna någon timme till. Men då detta var sista färjan som gick var det bara att stiga ombord och åka tillbaks till fastlandet.
Vi hann med att strosa en snabbis i China Town samt äta lite kinesisk mat innan vi satte oss i bilen för att ta oss tillbaks till hotellet.

FAKTA OM ALCATRAZ
• Det satt totalt 1600 fångar på Alcatraz under de 30 år som fängelset användes.
• I snitt satt det 260 fångar där samtidigt, fängelset var aldrig fullbelagt (totalt 336 st celler).
• Det gjordes 37 rymningsförsök från ön, varav några drunknade, några togs tillbaka och endast 3 st är försvunna som antas drunknat i det kalla och strömma vattnet.
• Själva anläggningarna började byggas kring första världskriget då de använde ön för att skydda San Fransiscos bukt mot inkräktare.
• Fångarna fick själva vara delaktiga i byggnationen av själva fängelsedelen.
• De enda kvinnorna som vistades på ön var fruar och barn till de som arbetade på fängelset
• Det fanns aldrig några kvinnliga fångar på ön eftersom de inte ansågs kunna vara tillräckligt stökiga på den tiden
• Hela tiden bodde det familjer på ön och barnen fick varje dag ta färjan in till skolan.
• ”Den som inte kunde följa reglerna hamnade i fängelset, den som inte kunde
följa fängelsereglerna hamnade på Alcatraz”
• Den mesta kända fången är Maffiakungen Al ”Scarface” Capone.

1 kommentar:

  1. Johan , Louise & Elliot4 april 2010 kl. 05:58

    Hej på er.Grattis igen till era 5 år. Ni är verkligen skapta för varandra.Kanon spännande och inspirerande att läsa om er underbara resa.. Sköt om er. Kram Johan,Lollo & Elliot(3 månader firar han idag)

    SvaraRadera