torsdag 22 mars 2012

Delfiner, pirayor och regn!

Dag 3 i Amazonas

Vår soluppgångstur blev inställd eftersom det regnade på morgonen så får första tur blev istället en sväng med båten direkt efter frukost som bland annat tog oss till en plats där de utvinner Latex. Latex kommer från en speciell trädsort och måste samlas in tidigt på morgonen då det fortfarande är varmt och rinnande. De hade en speciell kniv som de skar ränder i trädet med och sedan satte de dit små plåtburkar för att samla in massan.

De visade upp lite olika saker de hade tillverkat med latex, små och stora skor, handskar med mera.

Trädet, Rubber tree, används endast nu för att ta fram gummi till däcken inom Formula 1. Dock så tas den latexen inte från Amazonas utan ifrån Malaysia där de har en odling på dessa träd till skillnad mot i Amazonas där de växer lite var stans vilket medför att det skulle ta alldeles för lång tid att samla in så mycket Latex som behövs till däcken.


Under våra turer så berättar hela tiden Mathias om allt vi ser runtomkring oss och det är otroligt spännande att höra om vad man kan använda det man ser framför sig till. Han pekade bland annat ut några träd som innehåller vatten och vi fick även provsmaka vattnet inuti trädet. Samt att han skar ett litet, litet streck i ett träd som innehåller en vit snabbflytande massa som bland annat används i tuggummi. Men det är viktigt att inte ta för mycket då endast 1 tsk av denna massa kan ge dig diarré och används bland befolkningen mot hård mage.  Vi fick även se en frukt/nöt som man skulle äta ifall man hade diarré, samt ett träd som de utvann ett medel mot menssmärtor från. Det är rena rama hälskostbutiken ute i Amazonasdjungeln =).


Mathias visar klättringsteknik
Vi var tyvärr lite försenade på grund av att Mathias fick hugga ner en massa grenar för att vi skulle kunna ta oss fram med båten. Annars hade vi fått gjort ett besök på skolan i området där barn upp till högstadiet går. Det var totalt omkring 180 barn som gick där och de hade skola hela dagarna uppdelat efter ålder så vissa barn läste enbart på förmiddagen andra bara på kvällar o.s.v.

Efter båtturen tillbaks till vår lodge var det dags för lunch. Maten är god här men kanske lite enformig men man ska väl inte klaga för det fanns alltid två rätter att välja på vilket ju är toppen.

På eftermiddagen for de sista två amerikanska killarna vidare så då var det bara vi två kvar i vår lilla grupp så då begav vi oss iväg för att kolla efter delfiner samt fiska piraya!

Vi fick se både små grå och de större rosa delfinerna simma runtomkring oss och Mathias lärde oss att höra skillnad på de olika sorternas blåsljud när de gick upp för att hämta luft. De rosa delfinerna är en större sort så de måste ta in mer luft vilket gör att deras blåsljud låter mer som en långsam suck medans de små gråa delfilernas är mer som ett snabbt pysljud. När vi hade varit där en bra mycket längre stund än vad som vanligen erbjuds, enligt  Mathias, så for vi vidare för att hitta det rätta fiskestället.


Och oj vad det nappade! Betet som användes var rå kyckling och nappade direkt när Josefin fick sitt spö i handen men eftersom vi inte riktigt är vana vid pirayafiske så förstod vi inte att vi blixtsnabbt måste rycka upp spöet för att få med oss fisken upp.  

Men när vi väl lärt oss tekniken, först vispa med spöet i vattnet för att fiskarna ska tror att något eller någon ätbar har ramlat i, så sitter du bara stilla och direkt när du känner något i ditt spö, det tog ca 10-20 sekunder, så var det bara att rycka upp spöet, så fick vi en hel del fiskar!

Siverfärgad Piraya
Rödmagad Piraya
Totalt fick vi 18 stycken pirayor varav vi tog med oss 9 stycken, som var tillräckligt stora för att äta, hem i båten. Det finns 22 olika sorters piraya och vi lyckades här fånga 4 olika sorter, rödmagad piraya, lila piraya, silverfärgad piraya och sardinpiraya varav den rödmagade är den farligaste och mest aggressiva pirayasorten.  


Efter vår förlängda tur så blev det middag, lite kortspel med två killar från Spanien samt ett par från Dubai innan det var dags för tidig sänggång.

Dag 4
Det var molnigt även denna morgon men inget regn så vi gav oss iväg redan vid 05.40 för en liten morgontur där vi än en gång fick beskåda de fina delfinerna samt att Anders till sin stora lycka fick fiska lite. Efter bara några minuters av kastande med kastspöet fick han upp en fisk, en Traira. Mathias berättade att denna, likt pirayan, är aggressiv och bits. Man vill då verkligen inte ramla i vattnet i Amazonas!!

Traira-fisken
 Väl tillbaks blev det frukost och sedan förmiddagstur där vi tog båten längre in i djungeln och klev ur båten för att vandra ett tag. Mathias visade oss fler träd som man kunde utvinna vatten ifrån, träd som var bra när man skulle tända en brasa samt Brazilian Nuts träd, Paranötsträd, där han även hjälpte oss att öppna det hårda skalet så att vi fick provsmaka de färska nötterna.

Paranötträd
 Ett träd, eller i grund och botten är det en parasit, kallades bland annat för ”The Deathly Hug” (Den dödande kramen) eftersom den växer på andra träd och sakta men säkert täcker det andra trädet med sina egna grenar som såg ut som lianer. När hela trädet var täckt så hade parasiten bildat ett eget träd och ursprungsträdet var helt dött inuti. Det var fåglarna som spred denna parasit då de släppte frön i toppen av trädkronorna när de satt i dem för att äta.

The Deathly Hug
 Under vår vandringstur så hittade vi även en giftig groda, Spot-legged Poison-dart Frog, en stor vacker fjäril, Owl Butterfly, samt två jättestora och håriga spindlar, Taranteller.

Owl Butterfly

Spot-legged Poison-dart Frog
  
Spindlarna befann sig nere i sina hål men Mathias, som lyste in i alla spindelhål, såg att de var där inne så han lockade ut dem med en liten gren. Han tog även upp en, galen som han var, och visade oss spindelns vassa huggtänder och klor.


Taranteller
  
När vi var på väg tillbaks till båten kom regnet snabbt över oss och eftersom det även blåste en del så valde Mathias att bygga ett provisoriskt palmbladstak som vi fick stå under när vi väntade på att det skulle sluta blåsa och regna lite mindre. Det är nämligen så att jorden i Amazonas är bara bra en liten bit ner i marken så rötterna får inget bra fäste i jorden vilket medför att det faller ett flertal träd varje dag ute i djungeln. Vi var alltså tvungna att stå stilla en stund och avvakta eventuella fallande träd samt att man inte ska röra sig för mycket i djungeln då det regnar eftersom de större djuren då är ute på jakt eftersom deras byten inte kan höra när de närmar sig.

 
Efter ca 40 minuter kunde vi bege oss tillbaks till båten men väl i båten tilltog regnet igen så trots våra regnponchos så var vi riktigt blöta om benen när vi kom tillbaks till vår lodge.

På kvällen var det än en gång dags för camping ute i skogen och denna gång var det bara vi två och Mathias som skulle campa. Men innan vi for till själva campingplatsen for vi runt med båten och kollade efter djur. Vi såg lite apor och bland annat en apa, Sloth, som såg ut som en liten boll uppe i trädet och som sover 20 timmar om dygnet.

Vi hann även med ett stopp på den lokala butiken där de sålde de mest nödvändiga så som ris, tvättmedel, batterier, ljus mm. Eftersom det bara är vi två på denna tur så förklarade Mathias att han inte behövde hålla lika hårt på tidsramar och regler vilket gjorde att vi vid detta stopp inhandlade både dricka (Guarana, en typiskt brasiliansk dryck som smakar lite som Portello) och kakor som vi kunde äta på under kvällen.

Väl på plats vid vår campingplats för natten, Jaguar Creek (den heter så eftersom de har sett en del Jaguarer här) så upptäckte vi att ett träd hade rasat på det som skulle ha fungerat som vårt tak och regnskydd denna natt. Så efter mycket funderande fram och tillbaks lyckades Mathias hitta några träd under bar himmel som uppfyllde kriterierna för att vi skulle kunna hänga våra hängmattor på dem. 

Ovanlig geckoölda som Mathias aldrig sett förut
Det är viktigt att man kollar hur eventuellt regnvatten kommer att rinna från träden, ifall trädet har parasiter, myror eller andra insekter på sig och ifall trädet verkligen verkar hålla för ens tyngd under natten.

Allt detta extraarbete gjorde så att när maten äntligen var färdig och uppäten, vi åt grillad fisk med ris och grönsaker, så var det för sent för en nattur så det fick bli nattning direkt.



Att sova under bar himmel var riktigt häftigt och som tur var klarade vi oss ifrån regnskurar under natten. Josefin vaknade till fram på småtimmarna och kunde då skymta de skygga natt-aporna uppe i träden. Förutom att det var lite småkallt under natten så gick det mycket bättre att sova denna natt eftersom vi nu fått lite kläm på hur man skulle ligga i hängmattan som.

Toco Toucan
Det är otroligt häftigt att vara ute med båten här för det är så otroligt stillsamt på vattnet både dag och natt. På vår första nattur släckte Mathias ner ficklampan och stängde av motorn en stund och då såg man absolut ingenting runt omkring oss utan kunde bara sitta still och lyssna och njuta av lugnet.

1 kommentar:

  1. Jörgen Sundström23 mars 2012 kl. 13:45

    Hej svejs
    Ser ju inte helt fel ut men vad är väl amazonas jämfört med exotiska malviken.
    Var där idag i värmen ca 10 plusgrader,
    istället för pirayor kom Sören med en hink strömming, istället för konstiga djur mm. såg jag en stor uggla häromdagen:-)
    Hoppas ni har det lika bra som det ser ut i text och bild.
    Ta hand om er så hörs vi framöver.
    MVH
    Jörgen

    SvaraRadera