lördag 5 juni 2010

Teknikmarknader

Tisdag och dags för teknikmarknaden vid Zhongguancun som består av 4 stora varuhus med nästintill enbart teknik. Här blev försäljarna helt galna när de såg oss och ifall man tror att de försöker lura en på pengar på vanliga klädmarknader så är det ingenting mot för här. De tog bland annat fram andra telefoner än de vi frågade efter och sa att det var den modellen, vissa var dock smidiga nog att innan fråga ifall vi sett den modellen vi frågade efter förut, så man kan ju undra vad de hade tagit fram för modell ifall man svarat nej på den frågan.

När vi frågade lite om en Iphone tog de fram en som de sa var en Iphone 3GS med 32 GB men på asken stod det 8 GB och i instruktionsboken stod det att telefonen var av modellen 3G. När vi tog upp det med försäljaren så blev han otroligt irriterad och satte sig istället och körde storrengöring av sin näsa mitt framför oss. När vi inte längre kunde kväva vårt skratt reste vi oss snabbt och gick därifrån.

Ännu en rolig sak som händer hela tiden här i Kina är att även ifall du tydligt visar att du inte förstår kinesiska så fortsätter de glatt att prata kinesiska med dig. Och när de väl förstått att du inte förstår talad kinesiska skriver de kinesiska tecken i luften för att du ska kunna förstå dem. Ifall du fortfarande inte förstår hämtar de glatt en penna så att de kan skriva ner de kinesiska tecknen på ett papper åt dig. Hela denna procedur lyckades vi få bevis på när vi smygfilmade dem och det kommer verkligen vara något man kan ta fram och skratta åt när vi kommer hem! Att Anders sedan svarade en man som kom och frågade oss på engelska vad vi sökte efter att vi inte förstod kinesiska gjorde att skrattsalvorna än en gång bröt ut.

När vi kikade på en digital fotoskärm med fjärrkontroll och eftersökte en engelsk fjärrkontroll så svarade en av försäljarna att de ju kunde förklara de kinesiska tecknen lite snabbt för oss så då skulle det ju inte bli några problem för oss att använda fjärrkontrollen hemma ;).

På översta våningen i ett av varuhusen sålde de kläder samt fixade naglar så efter inköp av varsitt par jeans passade Jossan på att fixa sina naglar på ett ställe där de verkligen inte förstod engelska. Men efter mycket kroppsspråk, vissa ord på engelska och självklart massor av babbel på kinesiska från deras sida fick vi ungefär vad vi ville. Att det sedan inte visade sig vara akryl som Jossan frågat efter utan bara lösnaglar fick vi bortse ifrån då naglarna blev otroligt fina och de pysslade på ett långt tag.




Efter en lång dag med skrikande kineser runtomkring oss avslutade vi med något vi trodde skulle vara ett vanligt hederligt pizza hut. Pizzan vi fick smakade dock som vattenkex och saknade tomatsås och pastan var otroligt smaklös. Men men..de kunde i alla fall förstå några fraser på engelska så man får väl vara glad för det lilla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar