onsdag 3 februari 2010

Spier vingård och Geparder!

Hela denna dag har vi tillbringat på Spier´s vingård som egentligen inte borde kallas för vingård utan mer för ett "aktivitetscenter". Det fanns självklart vinprovning men även möjlighet till ridning, restauranger, butiker, Geparder, örnar, ugglor och mycket mer.

För ca 100 kronor fick man gå in och klappa en vuxen gepard samtidigt som man på så sätt stöttade deras uppfödning av Turkiska Anatolian Shepherd hundar. Dessa hundar placeras ut på fårfarmar vid 6 veckors ålder och lever från och med då tillsammans med fårflocken. Hundens uppgift blir att skydda flocken från rovdjur såsom geparder vilket gör att färre geparder tar farmens får och i och med detta blir färre geparder skjutna eller tillfångatagna.


Vi var även in och kikade på örnar och ugglor som de hade tagit hand om efter olika typer av olyckor.


I parken fanns även rovdjur från andra delar av världen för att påvisa att den turkiska vallhunden även kan användas i andra länder för att mota bort deras typ av rovdjur.

Detta är en så kallad King Cheeta, alltså gepardkungen på direktöversatt svenska. Denna typ av gepard finns det endast 80 stycken av och alla lever i reservat för de har svårt att överleva i det vilda på grund av deras annorlunda färg som gör det svårare för dem att kamoflera sig samt klara av den heta temperaturen.

5 kommentarer:

  1. Vilka vackra djur! Det måste varit otroligt häftigt att komma dom så nära och tom få klappa dom! Ha det gott! Kram/Lollo

    SvaraRadera
  2. TYCKER KISSEKATTEN PÅMINNER OM FRIDA. ÄR INTE ALLS AVUNDSJUK. TYCKER OM KYLA OCH SNÖ, PAPPA.

    SvaraRadera
  3. Ni fick uppleva att få klappa dom. Jag skulle vilja klappa också :) Ha en fortsatt trevlig lördag! Catharina

    SvaraRadera
  4. Hej på Er!
    Oj vad ni får vara med om, det känns overkligt för en annan. Hoppas allt är bra med Er! Här i Örebro i dag..så lyser solen på en ljusblå himmel och ca -3 grader ute, det är våren hoppas jag. Veckan som var så hade vi snöstorm, det var mindre roligt, såna dagar önskar man att man var på en varmare plats. Ha det gott och jag ser fram emot nästa inlägg//Disa

    SvaraRadera
  5. Josefin och Anders7 februari 2010 kl. 09:20

    Hej allihopa!
    Ja det var en otrolig upplevelse att komma dessa djur. Även fast de är tränade för att klara av mänskliga besökare så var det otroligt mycket säkerhetsförordningar var var tvingade att följa för att få gå in till dem. Ja här har vi oftast kring 30-35 grader i solen varje dag så vi ska inte klaga ;)
    Ha det bra allihopa, varma kramar från oss!

    SvaraRadera