fredag 29 januari 2010

Kåkstad utanför Kapstaden

Igår for vi iväg på en tur, med Bo som är utbildad guide, till en av Kåkstäderna utanför Kapstaden där det uppskattningsvis bor 800 000 människor. Det är svårt att verkligen förstå hur mycket människor som egentligen bor under sådana förhållanden. Men något som vi inte visste sen förut var ju att dessa kåkstäder verkligen fungerar som egna samhällen med skolor, läkare/tandläkare (otroligt få på en stor mängd människor), marknader, frisörer, biltvätt o.s.v.

Vi for först till Pilane som är en plats skapad av Ingrid, en läkare från Sverige, dit kvinnor från kåkstäderna får komma för att lära sig hantverk och dylikt för att kunna försörja sig själva. Deras barn får samtidigt vara på någon slags dagisverksamhet där det är 30-40 barn på en vuxen.

Barnen utstrålade sådan glädje när vi kom och ville hela tiden bli upplyfta i luften, titta på bilder på sig själva som vi tog med vår kamera, samt krama våra ben och hålla i vår händer. Det var med ett leende man gick därifrån även ifall det är sorgligt att de ska behöva växa upp i sådana miljöer som de ändå gör.


Vi besökte även ett B&B mitt i kåkstaden som hade grundats av en kvinna som var less på turister som bara tog kort inifrån bilarna och inte klev ur för att tala med dem och verkligen känna av deras verklighet.

Rundturen avslutades med ett besök hos ”Fosi”, en kvinna som bodde i ett plåtskjul tillsammans med sina 2 söner. Hon tyckte att det var bra standard nu i jämförelse med tidigare då de har fått hjälp från en svensk skola som skulle stötta sonens framgång och på samma gång hjälpte henne eftersom de inte kunde hantera vetskapen om hennes levnadsstandard med jordgolv, trasiga möbler, en madrass på golvet som säng o.s.v. Hon behöll plasten på soffmöbeln för att den skulle hålla i några år extra.


Efter en dag med så mycket olika intryck och fantastisk guidning av Bo så for vi tillbaks till boendet och gjorde oss redo för en kväll som skulle gå i helt andra tecken.

Tillsammans med Bo och Barbro samt 2 par till, som bor här vid deras B&B, for vi till restaurangen Food Barn vars grundare tidigare varit huvudkock på en restaurang, tillhörande en vingård, som finns med på 20-topplistan över världens alla gourmet restauranger. Maten och vinet gav en fantastisk smakupplevelse. Anders åt den svårfångade fisken Kingklipen som är lik torsken i konsistens och smak medan Josefin åt oxfilé, jammi=).


Idag väntar en tur till Godahoppsudden samt att vi tänkte fara och kika på lite pingviner som finns här i närheten.

1 kommentar:

  1. Hej på er! Jättespännande att läsa om er resa så långt, vad mycket ni får uppleva! Det måste va helt fantastiskt! Ser fram emot att se alla bilder ni tar sen. =)
    Kram Lollo

    SvaraRadera